EXPERIMENTEN

experiment01experiment02experiment03

Ik maak vaak proefjes, om nieuwe ontdekkingen te doen. Ik rol b.v. mijn rollers over allerhande massaproducten heen, Die bierviltjes, stoffen, gevonden spatlappen, schoenzolen etc. halen een deel van de verf eraf. De lijnen die zo ontstaan zijn levendiger dan ik van hout- en linodruk gewend was. Ik vraag me soms af of ik eigenlijk de enige ben die zo werkt?? 

 experiment04experiment05experiment06

Ik experimenteer ook graag door middel van collages, voor mij de beste manier om composities uit te proberen. Het harde op elkaar stoten van tegenstrijdige elementen interesseert me en dat is met collages goed uit te proberen.

collage01

In feite ben ik veel vaker bezig met experimenteren dan met het maken van echt werk, maar zonder al deze proefdruksels zou mijn werk ondenkbaar zijn.

experiment07experiment08experiment09

Voor het boek "Monika Stadler, Werken in Kleur, 2004-2012" uitgeverij Philip Elchers Groningen 2012,  heb ik 40 zulke experimenten gemaakt. Ik heb onderzocht, wat je zoal kunt doen met de oppervlaktestructuur van kops parkethout. De veertig boeken van de speciale editie hebben allemaal zo'n "watermerkje" achterin. Sommigen zijn te zien op de pagina "Werk in Archiv" van deze website.